Wat draag je op je sollicitatie gesprek?

Matthias Geerts
Editor

1


Click Here for the English Version

Jezelf kleden voor een sollicitatiegesprek kan erg moeilijk zijn. Het is erg belangrijk en is zeker niet over het hoofd te zien. Ten slotte zijn eerste indrukken alles, en dit is zeker het geval voor je potentiële werkgever. Een belangrijke quote die ik veel heb gelezen is “dress for success”. Maar wat houdt dit nu juist in? Haal zeker niet je duurste designer kledij uit de kleerkast of verspil geen tijd door het zoeken in dure fashion magazines. Gelukkig voor ons mannen is mannenmode vrij straightforward dus met enkele basics kan je al een succesvolle outfit boven toveren.

Als je eindelijk dat langverwachte gesprek te pakken hebt kun je maar beter goed voorbereid zijn. De ideale outfit hangt echter wel af van de job waarvoor je solliciteert. Daarom is het belangrijk dat je eerst eens goed nadenkt over wat de normale dresscode op de werkvloer is en je van die dresscode uitgaat. Als je een interview hebt voor  een start-up bedrijf of een job waarbij je niet in rechtstreeks contact komt met klanten kan je eerder voor een casual outfit kiezen, denk er echter wel aan om het formeel te houden. Interviews voor een professionele positie daarentegen zijn van een totaal ander soort en hierbij kies je best voor een tweedelig kostuum met stropdas en geklede schoenen. Deze look is echter welgekend bij de meeste mannen daarom toon ik je in dit artikel enkele van mijn favoriete outfits die perfect geschikt zijn voor een sollicitatie in een casual smart werkomgeving.  

Outfit 1

Een wit gekleed hemd is altijd een goed begin. Combineer dit met een wollen trui en een geklede chino en je hebt de ideale outfit. Bovendien combineer ik allemaal zachte aardse kleuren die gemakkelijk te combineren zijn.

Outfit 2

De volgende outfit is iets meer casual. Ik draag het hemd uit mijn broek maar toch houd ik het formeel door het te combineren met een donkerblauwe cardigan. Donkerblauw is trouwens een ideale keuze, het past bij veel kleuren zoals wit, lichtblauw, roze, geel of groen. De donkerbruine suède jas die ik aanheb is erg handig als je op een frisse winderige dag je gesprek hebt, bovendien is suède een rijke stof die klasse en stijl uitstraalt.  

Outfit 3

Een goed passende blazer is zowel business formal als business casual. Opgekleed met een mooie das en floeren broek is het een erg geslaagde look voor een sollicitatiegesprek. Stoffen zoals floer brengen trouwens extra textuur aan je outfit die dat tikkeltje extra geven tegenover een gewoon ensemble.

Outfit 4

De laatste outfit gaat opnieuw uit van donkerblauw, dit maal gecombineerd met wit en lichtblauw. Ik draag hier een witte kabeltrui, kabeltruien zijn erg leuk om ook extra textuur aan je outfit te geven. Bovendien heb ik een donkerblauwe geklede broek aan maar je kan hierop ook een donkere jeans dragen als je een meer relaxte outfit wil. Let er wel op dat je jeans niet afgewassen is als je dan toch voor jeans kiest.

Tot slot wil ik je ook nog enkele tips meegeven over kledingstukken die absoluut uit den boze zijn wanneer je op sollicitatiegesprek gaat. De meeste zijn vrij vanzelfsprekend maar ik geef ze toch even mee.

• Draag nooit T-shirts met slogans of reclame, je favoriete band mag je dan wel nou aan het hart liggen, dit geeft niet een goede eerste indruk aan je werkgever.
• Hoewel ik er persoonlijk een grote fan van ben draag je best nooit een ripped jeans, dit is gewoon te casual.
• Flip-flops en witte sneakers zijn ook een no go, ga toch maar voor die mooie geklede schoenen.
• Als je een gesprek hebt tijdens de zomermaanden snap ik dat je het niet extra benauwd wil hebben tijdens je interview maar toch draag je best geen te losse shorts en tank tops
• Ten slotte, “take it easy on the perfume”, je wil niet dat die bedwelmende parfum de eerste of laatste indruk is die je interviewer aan je opmerkt.

Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen inspireren voor dat erg belangrijke sollicitatiegesprek dat je te wachten staat. Jullie weten het, denk goed na over wat je die dag aandoet. Misschien nog een allerlaatste tip. Neem alles al klaar de avond op voorhand, schoenen, sokken en ondergoed inbegrepen. Kijk na of ze geen vlekken, haken of kreuken vertonen. Je wil je goed voelen op dat sollicitatiegesprek en er goed uitzien is een belangrijk deel van dat gevoel!

Geschreven door
Matthias


Click Here for the English Version

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13


Click Here for the English Version

Comments

Related posts

How to style a minimalistic black outfit

16 October 2019

Outfit inspiration by Matthias Geerts: “Styled Pacsun Jeans”

17 September 2019

Outfit Inspiration by Matthias Geerts : “Sportive Jeans”

21 June 2019

Outfit inspiration by Matthias Geerts: “Formal Linen Look”

12 June 2019